معمولاً یخچال فریزرها – به ویژه مدلهای قدیمیتر – از حساسیتهای بیشتری در شبکه سیمکشی برخوردارند. به طوری که در زمان لمس کردن درب یا بدنه، یک شوک بسیار ضعیف به بدن انسان منتقل میکنند. اینکه علت برق داشتن بدنه یخچال چیست و تا چه حد میتواند بار فنی و خطر جانی به همراه داشته باشد، موضوعی است که در این مقاله از نمایندگی تعمیرات یخچال سامسونگ قصد داریم به بیان آن بپردازیم.
چرا بدنه یخچال برق دارد؟
گاهی اوقات مشاهده میشود که وسایل الکترونیکی، مدارهای کوتاه برق را نیز هدایت میکنند؛ که از آنها به عنوان برق گرفتگی یا شوک الکتریکی یاد میشود. یکی از مهمترین لوازم خانگی که این اتفاق در آن مشاهده میشود، یخچال فریزرها هستند. بدین ترتیب که یک اتصال کوتاه در اجزای داخلی یخچال میتواند باعث انتقال بخشی از جریان برق ضعیف شده به بدنه آن شود و چون گستردگی رسانایی بدنه زیاد است (و تمام پیرامون دستگاه را پوشش میدهد) این برق داشتن بدنه یخچال به صورت یک شوک ضعیف ظاهر میشود؛ که البته میتواند باعث به خطر افتادن سلامتی و بروز خسارتهای جانی و مالی فراوان هم بشود. در ادامه این مطلب میخواهیم به دلایل برقدار بودن بدنه یخچال اشاره کنیم.
بروز ایرادات فنی در عملکرد یخچال فریزر
در بسیاری مواقع، بروز هر گونه ایراد در موتور یخچال و آسیب دیدگی سیمهای رابط آن میتواند باعث انتقال برق به بدنه دستگاه شود. البته اتصال ترموستات یا موتور یخچال با بدنه هم میتواند باعث احساس کردن شوک در زمان لمس بدنه یخچال شود.
فرسوده بودن عایقهای سیم کشی داخلی دستگاه
اگر سیم کشی یخچال دچار فرسودگی یا خرابی شده باشد، باز هم شاهد برقدار بودن بدنه یخچال خواهیم بود. این موضوع میتواند بسیار خطرناک باشد؛ به ویژه اگر یخچال دارای مدار یخ زدایی نیز باشد. این مورد هر چند یک مشکل رایج است، ولی با کمی سهلانگاری میتواند تبدیل به یک فاجعۀ بالفعل شود؛ به ویژه در زمانی که یخچال روی یک سطح رسانای الکتریکی قرار داشته باشد و با رطوبت و آب نیز در تماس باشد. در این مورد حتماً با یک تکنسین متخصص یخچال تماس بگیرید.
تغییرات فصلی ؛ علت برق داشتن بدنه یخچال
معمولاً تغییرات فصول باعث ایجاد تغییرات در میزان رطوبت محیط میشوند. مثلاً در تابستان، هوای خشک موجب ایجاد الکتریسیته ساکن میشود. چنانچه الکتریسیته بدنه یخچال شما جنبه فصلی داشته باشد، پس با افزایش رطوبت در محیط برطرف خواهد شد. به همین دلیل ملاک برقدار بودن بدنه یخچال را در فصول مرطوب سال تجربه کنید، نه فصول خشک. چرا که در این صورت یخچال شما حتماً دارای یک ایراد داخلی خواهد بود. یخچال فریزرهایی که فرایند تولید یخ را کنترل و اقدام به یخ زدایی و کنترل دما میکنند، از حساسیت زیادی به الکتریسیته ساکن برخوردارند. لذا در زمان جایگزاری قطعات یخساز دقت داشته باشید که به درستی وصل شوند تا باعث بروز شوک نشوند.
کاهش میزان رطوبت محیط
همانطور که در بالا هم اشاره شد، در فصل تابستان که رطوبت محیط کاهش پیدا میکند، بدنۀ دستگاه دارای الکتریسیته ساکن میشود. به همین دلیل برای رفع این موضوع میتوانید از مرطوب کنندههای آشپزخانه استفاده کنید تا رطوبت هوا افزایش و الکتریسیته ساکن دستگاه کاهش پیدا کنند.
نشت آب به قطعات داخلی دستگاه
اگر به هر طریق، آب به قطعات داخلی یخچال نفوذ کند، باعث ایجاد اتصالی میشود و برق از طریق آن به سراسر بدنه یخچال انتقال پیدا میکند. به همین دلیل همیشه باید یخچال را دور از آب نگهداری کنید و این اطمینان را داشته باشید که آب هرگز نمیتواند از هیچ منبعی به قطعات داخلی یخچال نفوذ کند.
نقص در سیم ارت یا اتصال به زمین یخچال
در لوازم خانگی بزرگ که در یک نقطۀ خاص و به صورت ثابت قرار گرفتهاند، سیم ارت یا اتصال به زمین باعث پیشگیری از شوک الکتریکی در آنها میشود. لذا اگر سیستم اتصال به زمین یخچال فریزر شما بنا به هر دلیل آسیب دیده و یا قطع شده باشد، باعث ایجاد شوک و برقدار بودن بدنه یخچال خواهد شد.
ایراد فنی در برد یخچال و اتصال آن به بدنه
اگر برد یخچال دچار نقص فنی شود، انتقال فرمان به بخشهای مختلف دستگاه با اختلال مواجه خواهد شد؛ یعنی برد یخچال فرمان انتقال برق یا جریان برق را نیز به طور نادرست ارسال خواهد کرد و در این صورت، سیم ارت میتواند برق را به بدنه منتقل کند.
وجود اتصالی در ترموستات
یکی دیگر از دلایل برقدار شدن بدنه یخچال، وجود اتصالی در ترموستات آن است. بدین ترتیب که سیمهای ترموستات با بدنه یخچال اتصال برقرار و آن را برقدار میکنند؛ که در این صورت حتماً باید ترموستات یخچال تعویض شود
نشت آب از داخل یخچال به بیرون
اگر یخچال دچار نشت آب باشد، شما زودتر از آنکه بدنه یخچال را لمس کنید، دچار شوک و برق گرفتگی خواهید شد. چون در این صورت محیط گستردگی شوک فراتر از یخچال خواهد رفت و چه بسا به کف و دیوار آشپزخانه هم سرایت کند. این اتفاق میتواند ناشی از آب شدن یخ، ترک داشتن ظروف آب و اختلال در ساختار مخزن آبسردکن باشد.
در این صورت بیدرنگ سیم دو شاخه برق را از پریز بکشید، جاهای خیس را خشک کنید و با یک تعمیرکار مجرب تماس بگیرید. جالب است بدانید که استفاده از محافظ برق استاندارد میتواند ایمنی یخچال شما را افزایش دهد.
اتصالی در سرپیچ لامپ روشنایی داخل یخچال به بدنه
نوسانات برق شبکه که این سالها زیاد مشاهده میشود، میتواند سرپیچ لامپ داخل یخچال را بسوزاند و رشته سیمهای آن با بدنه اتصال پیدا کنند؛ که در این صورت باید سیم پیچ لامپ تعویض و سیمهای آن عایق بندی شوند. برای این منظور کافیست یخچال را از برق بکشید و پیچها یا خارهای درپوش لامپ را باز کنید. حالا لامپ روشنایی را جدا و سرپیچهای آن را باز کنید و سرپیچ جدیدی را جایگزین و سیمهای سرپیچ را عایق کاری نمایید.
بیشتر بخوانید: انواع مختلف برچسب های مصرف انرژی یخچال سامسونگ
سخن پایانی
از رایجترین مشکلات یخچالها وجود جریان برق بر روی بدنه آنها است. در این مقاله سعی کردیم که صرف نظر از مدل و برند یخچال و قدیمی یا جدید بودن آن، به علل برقدار بودن بدنه یخچال و چگونگی برطرف کردن آن اشاره کنیم.
تأکید میکنیم که گاهی اوقات عدم دعوت از یک تعمیرکار متخصص یخچال فریزر و انجام اقدامات خودسرانه به وسیله افراد بیتجربه میتواند حجم خسارتهای جانی و مالی را چند برابر سازد.
سوالات متداول
چرا بدنه یخچال برق دارد؟
آیا برق داشتن بدنه یخچال خطرناک است؟
بله، برق داشتن بدنه یخچال خطرناک است زیرا میتواند منجر به شوک الکتریکی یا حوادث دیگر شود. بنابراین، اگر یخچال شما برق دارد، باید فوراً اقدام به رفع این مشکل کنید.