ابتدا باید به این نکته توجه داشته باشیم که کمپرسور یخچال به عنوان قلب تپنده یخچال به شمار می رود به گونه ای که در صورت خرابی آن، یخچال نیز خراب میشود، پس از اهمیت ویژهای برخوردار است. به طور کلی وظیفه آن تهویه هوا و خنک گنندگی یخچال است. کمپرسور از اعضای حساس یخچال محسوب میشود و باید الزاما به صورت درست روغن کاری شود. پس اگر شما دوست عزیز نیز قصد یادگیری روغن کاری این قطعه را دارید، در ادامه مطلب همراه ما باشید.
آشنایی با کمپرسور یخچال و وظیفه آن
برای این کار بعد از جدا کردن کمپرسور از دستگاه، ابتدا باید روغن دستگاه را خارج کنیم. کمپرسور را برعکس کنید تا روغن را از لوله مکش ( لوله برگشت ) خارج شود سپس میزان روغن تخلیه شده را اندازه بگیرید. گاهی اوقات میزان روغن مصرفی از کاتالوگ یا پلاک کمپرسور مشخص شده است، سپس به همان میزان روغن جدید داخل ظرفی تمیز میریزیم و جهت شارژ روغن آماده میشویم.
اجزای تشکیل دهنده یخچال را میتوان به سه دسته کلی اجزای مکانیکی، اجزای الکتریکی و گاز (مبرد) تقسیم نمود. از جمله اجزای الکتریکی آن می توان به ترموستات یخچال ، فانوسک دارای گاز، لوله بلو، فنرها، اهرمها، لوله مویی و موتور الکتریکی اشاره کرد که وظیفه حرکت دادن بخش مکانیکی را عهدهدار می باشند. مواردی همچون کمپرسور، محفظه تولید یخ (اوپراتور)، درایر و رادیاتور خنککننده (کندانسور) جزو اجزای مکانیکی یخچال محسوب میشوند.
کمپرسور قلب تپنده یخچال به شمار میرود چرا که سبب گردش گاز تبریدی پیرامون سیستم و به همراه آن ایجاد سرمای مورد نیاز یخچال میشود. در حقیقت اگر برای کمپرسور یخچال مشکلی پیش آید، تمام عملکرد یخچال مختل خواهد شد. پس قبل از هر اقدامی برای سرویس یخچال سامسونگ باید از سالم بودن کمپرسور اطمینان حاصل نمایید. این دستگاه وظیفه تبدیل گاز به مایع و ایجاد سرمای مورد نیاز فضای داخل یخچال را عهدهدار میباشد. جهت اینکه کمپرسور از طول عمر بیشتری برخوردار باشد باید روغن آن را هر 6 ماه یک بار عوض نمایید. در حقیقت روغن کمپرسور جهت روانکاری و جلوگیری از خراب شدن قطعات آن به کار میرود. به طور کلی از روغنهای زیر در کمپرسور یخچال استفاده میشود.
انواع روغن موتور یخچال
در این بخش میخواهیم روغنهای مختلف را که از آن برای تعویض روغن کمپرسور یخچال استفاده مینماییم؛ لیست کنیم. روغن هایی که در صنعت تبرید اسفاده می شوند، دو نوع می باشد:
۱_ روغنهای معدنی :
از جمله روغنهای معدنی میتوان به پارافین، نفتنیک و ترکیبات آروماتیک اشاره نمود. لازم به ذکر میباشد که ترکیبات آروماتیک(خوش بو)در دستهبندی مواد پلیمری قرار میگیرند و پارافین نیز جامدی با تنش پذیری و نقطه ذوب کم میباشد که به آن الیگومر می گویند. این روغنها دارای ویژگیهایی هستند، در ادامه این خصوصیات را در قالب مواردی برای شما ذکر میکنیم:
- نفتنیک ( Naphthenic ) _ با ۳GS و ۴GS در صنعت تبرید استفاده می شود.
- پارافین
- آروماتیک
۲_ روغنهای مصنوعی:
روغنهای مصنوعی مواردی هستند مانند روغنهای آلی، آلکیل بنزن و گلیکول. روغنهای آلی و آلکیل بنزن عملکرد گستردهای در صنعت تبرید دارند. بیشترین استفاده از آن در وقتی است که گازهای جدیدی مانند R134 ،R410 ،R407 در درون یخچال بهرهمند شده اند. در ادامه چند مورد از این نوع روغن را ذکر میکنیم.
- آلکیل بنزن ( Alkyl Benzene ) در این صنعت استفاده میشود.
- گلیکول
- آلی و معدنی _ استفاده برودتی ( صنعت تبرید)
برای گازهای قدیمی مانند R11 , R12 , R22 از روغنهای معدنی مانند ۳GS یا ۴GS استفاده میکنند و برای گازهای جدید مانند R134 , R410 , R407 از روغنهای مصنوعی استفاده میشود.
چرا باید روغن کمپرسور را عوض کنیم؟
از متداول ترین سوالات مشتریان و کاربران در رابطه با تعویض روغن کمپرسور یخچال، چرایی و علت تعویض روغن کمپرسور است. مهم ترین دلیل آن است که به مرور زمان با گذشت مدتها پس از شروع کار یخچال، ذرات هوا و آلودگیها هرچند کوچک، موجب فرسایش و پایین آمدن کارایی و کارکرد موتور و کمپرسور میشود. لذا لازم است پیش از وقوع هرگونه مشکلات اساسی دیگر به تعویض روغن و جایگزینی آن با روغنهای کمپرسور مناسب با یخچال بپردازیم به همین جهت پیشنهاد میشود هر ۶ ماه روغن کمپرسور را تعویض نمایید. همچنین اگر کمپرسور شما دچار اشکال شده باشد میتوانید به بخش تعمیر تخصصی یخچال سامسونگ مراجعه کنید.
مقالات مرتبط: علت سروصدای یخچال سامسونگ
چه زمانی باید روغن کمپرسور تعویض شود؟
پرسش خیلی از کاربران از ما این است که در چه وقتی باید اقدام به تعویض روغن موتور بنماییم. در این بخش به شما مواردی را که باید در آن اقدام به تعویض روغن آن نمایید ذکر مینماییم.
رسیدن هوا و رطوبت به روغن
تجربه نشان داده است که روغن کمپرسور تا زمانی که هوا و رطوبت وارد آن نشده احتیاج به تعویض ندارد و زمانیکه سیکل به هر دلیلی باز شود و هوا وارد کمپرسور شود این ترکیب روغن با اکسیژن باعث فاسد شدن روغن میشود و بهترین کار این است که روغن کمپرسور را تعویض کنید. در یخچالها که تریزون ( صفحه خنک کننده ) سوراخ میشود به هیج عنوان ریسک نکنید و بعد از شستشوی مدار گاز، روغن کمپرسور را تعویض نمایید.
کم شدن روغن
اگر نشتی در مدار گاز یخچال یا کولر گازی پیش آمد و روغن به بیرون نشت پیدا کرد پیشنهاد میکنیم به جا اضافه کردن روغن تمام روغن را تعویض کنید.
کیپ شدن مدار گاز
در بعضی از موارد که خوردگی لولهها باعث مسدود شدن و کیپی مدار پیش میشود حتما برای افزایش عمر کمپرسور، روغن را تعویض کنید.
تغییر رنگ روغن
اگر متوجه شدید روغن کمپرسور سیاه شده و یا تغییر رنگ به طوسی و یا سبز پیدا کرده حتما باید روغن تعویض شود.
اهمیت تست روغن کمپرسور برای اطمینان از صحت عملکرد یخچال
برای چک کردن روغن و اطمینان از صحت آن، روشهای متفاوتی وجود دارد. به عنوان اولویت اول، انجام آزمایشهای اسیدی توصیه میشود. چرا که این روش میزان اسیدی بودن روغن را قبل از رسیدن به مراحل و غلظتهای خطرناک تشخیص میدهد.
آموزش مراحل تعویض روغن کمپرسور یخچال
در صورت بروز هرگونه مشکل در کمپرسورها، مخصوصا آنهایی که اصالتا در کارخانه نصب و راه اندازی شده اند، کنترل میزان روغن وارد شده مهم است. به عنوان راه حلی برای رفع مشکل کمپرسور یخچال در صورت نشتی، چنانچه میزان روغن از دست رفته کم باشد می توان حجمی از آن را با اضافه کردن روغن جبران نمود. اما در صورت زیاد بودن روغن خارج شده نیاز است تا با تکنسین متخصص به رفع مشکل بپردازید. تعویض روغن کمپرسور در واقع دوباره پر کردن آن نیز محسوب می شود که برای این کار لازم است اقدامات زیر را به عمل آورید:
- پمپ خلاء را به شیره مکش کمپرسور وصل کنید.
- انتهای لولهای آزاد و یا شلنگ را وارد ظرف روغن جدید نموده.
- سپس پمپ خلاء را روشن نمایید.
نتیجه گیری
به طور کلی وظایف روغن کمپرسور خنک نگهداشتن قطعههای موتور است که کمک شایانی به عملکرد موتور دارد. پس در عوض تعویض آن نقش بسیار حیاتی دارد. روغن موتور باعث این میشود که قطعات آن راحتتر و بهتر کار کنند. این روغن باعث کاهش اصطکاک بین قطعهها میشود و همچنین باعث میشود که این قطعات در مقابل زنگزدگی و خوردگی مقاومت بالایی داشته باشند. شما عزیزان میتوانید روغنهای موتور را در دسته روغنهای معدنی و مصنوعی خریداری فرمایید و بسته به نیاز خودتان هر کدام را که صلاح میدانید استفاده نمایید. برای مطالعه مقالات بیشتر درباره این موضوع میتوانید به بخش نمایندگی سامسونگ مراجعه فرمایید.